NuffNang

Nuffnang

Translate

Saturday, May 24, 2008

Perpisahan

Anuar Zain
"Perpisahan"

Ku Mengerti Perpisahan Ini
Bukan Kerana Kau Membenci
Tapi Kasih Yang Pernah Ku Beri
Tiada Lagi Bersama

Sering Kala Aku Terlihatkan Mu
Impian Nan Indah Julang Bahagia

Ku Harungi Hari Demi Hari
Bersama Wajah Tak Mungkin Akan Kembali
Tapi Hati Masih Tak Terima
Ditinggalkan Sengsara

Keraguan Ini Bukanlah Padamu
Perasaan Hati Masih Rindu
Kekalutan Ini Hanyalah Untukku
Tercari-Cari Bayanganmu

Tak Sanggup Aku Kehilangan
Kehilanganmu
Oh…Oh…..Yea…Yea…..

Masih Tercari-Cari
Keraguan Ini Bukanlah Padamu
Masih Tercari-Cari Bayanganmu
Tak Sanggup Aku Kehilanganmu

Lirik Lagu Pilihan... Here Without You.

3 Doors Down
Here Without You

A hundred days have made me older
Since the last time that I saw your pretty face
A thousand lies have made me colder
And I don't think I can look at this the same
But all the miles that separate
Disappear now when I'm dreaming of your face

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time
I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight it's only you and me

The miles just keep rollin'
As the people leave their way to say hello
I've heard this life is overrated
But I hope that it gets better as we go

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time
I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight girl its only you and me

Everything I know, and anywhere I go
It gets hard but it wont take away my love
And when the last one falls
When it's all said and done
It gets hard but it wont take away my love

I'm here without you baby
But you're still on my lonely mind
I think about you baby
And I dream about you all the time
I'm here without you baby
But you're still with me in my dreams
And tonight girl its only you and me


*The memories will still remains.....

Monday, May 12, 2008

Cerita Lucu.

Saya dilahirkan di dalam sebuah keluarga yang besar. Ibu bapa saya tidaklah sekaya mana tapi masih mampu menyara hidup kami. Saya mempunyai 12 adik-beradik. Saya anak ke 8 dan sudah meningkat menjadi gadis sunti.


Abang dan kakak saya semuanya berjaya dalam hidup mereka tetapi bila sampai turn saya, saya seolah-olah memalukan ibubapa saya. Apa boleh buat. Sebenarnya saya ni cacat, tak cantik dan hitam pulak tu. Dan lebih teruk lagi saya mempunyai penyakit malu yang amat sangat. Saya malu nak berhadapan dengan masyarakat, malu dengan adik beradik malah malu yang amat dengan mak abah. Memang malulah hidup saya nih. Hinggakan nak tengok muka saya di cermin pun malu yang amat. Kalau jalan saya pasti menunduk, menunjukkan malunya saya pada tahap kronik.


Apatah lagi berhadapan masyarakat, rasa macam nak pakai topeng je. Tapi mak abah selalu marahkan saya, mereka kata saya tak mensyukuri nikmat tuhan. Tapi malu tu kan anugerah tuhan juga.


Disebabkan mak dan abah dah fedup, maka mereka merancang untuk mengahwinkan saya. Apa lagi, meraung la saya. Saya ni kan malu yang amat dasyat. Macam mana nak berhadapan dengan suami pulak nanti? Dah la saya cacat, hitam ditambahkan dengan sifat malu yang menebal, macam mana saya nak hadapi semua tu?


Hari ni saya nekad, saya musti berjumpa abah untuk menghalang perkahwinan saya. Apa nak jadi, jadilah!!


"Abah kan tahu yang saya ni malu nak berjumpa orang ramai. Lagi abah mahu saya kawin dengan orang lain. Abah tak berperasaan ke?" Tempik aku penuh semangat.


"Apa yang kau nak malukan sangat?" Tanya abah saya serius.


"Laaa.. abah tak nampak ke, saya ni kan ke cacat, hidung panjang, hitam pulak tu, gemuk lagi. Malu la saya macam ni." balas aku penuh keyakinan.


"Woi anak durhaka, kau tau tak kenapa hidung kau panjang, hitam dan gemuk, kau tau tak kenapa? Sebab kau tu tapir. Tapir memang la muka macam tu. Tapir atau nama saintifiknya cipan adalah spesis kau!! paham tak tapirrrrr!!! "


Lerr... tapir ke saya ni? Patut la saya malu amat sangat. Tapir rupanya saya ni. Ingatkan saya cacat semualajadi. Itulah dia kalau talau tak rajin menanya. Bodoh sungguh saya sampai ke tulang.


MORAL: kenalilah diri anda. Janganlah menapirkan diri anda walau dimana jua anda
berada.

ALLAH SWT's 24 Hr Customer Service Line (Toll Free)


Kalau dibaca dan difkir-fikirkan, pasti anda fahami coretan email dibawah

punya hikmah yang amat besar erti dan manfaatnya. Luangkanlah masa untuyk

membaca dan memikirkannya. ..., insya'ALLAH.

Assalaamu'alaikum, Saudara-saudariku. ..

Pernahkah Anda bayangkan bila pada saat kita berdoa, kita mendengar ini:

Terima kasih, Anda telah menghubungi Baitullah".

Tekan 1 untuk 'meminta'.

Tekan 2 untuk 'mengucap syukur'.

Tekan 3 untuk 'mengeluh'.

Tekan 4 untuk 'permintaan lainnya'."

Atau....

Bagaimana jika Malaikat memohon maaf seperti ini:

"Saat ini semua malaikat sedang membantu pelanggan lain. Tetaplah

sabar menunggu. Panggilan Anda akan dijawab berdasarkan urutannya."

Atau, pernahkah Anda bayangkan bila pada saat berdoa, Anda mendapat

respons seperti ini:

"Jika Anda ingin berbicara dengan Malaikat,

Tekan 1. Dengan Malaikat Mikail,

Tekan 2. Dengan malaikat lainnya,

Tekan 3. Jika Anda ingin mendengar sari tilawah saat Anda menunggu,

Tekan 4. "Untuk jawapan pertanyaan tentang hakikat syurga &

neraka,silahkan tunggu sampai Anda tiba di sini!!"

Atau mungkin juga Anda mendengar ini :

Sistem kami menunjukkan bahawa Anda telah satu kali menelefon hari ini.

Silakan cuba lagi esok."

atau...

Pejabat ini ditutup pada hujung minggu. Sila hubungi semula pada hari Isnin

selepas pukul 9 pagi."

Alhamdulillah. .. Allah SWT mengasihi kita, Anda dapat menelefon-Nya setiap

saat!!!

Anda hanya perlu untuk memanggilnya bila-bila saja dan Dia mendengar anda.

Kerana bila memanggil Allah,tidak akan pernah mendapat talian sibuk. Allah

menerima setiap panggilan dan mengetahui siapa pemanggilnya secara pribadi.

Ketika Anda memanggil-Nya, sila gunakan nombor utama ini: 24434

2 : solat Subuh

4 : solat Zuhur

4 : solat Asar

3 : solat Maghrib

4 : solat Isya

Atau untuk lebih sempurna dan lebih banyak afdhalnya, gunakan nombor ini

: 28443483

2 : solat Subuh

8 : solat Dhuha

4 : solat Zuhur

4 : solat Asar

3 : solat Maghrib

4 : solat Isya

8 : Solat Tahajjud atau lainnya

3 : Solat Witir

Maklumat terperinci terdapat di Buku Telefon berjudul "Al Qur'anul Karim &

Hadis Rasul"

Talian terus , tanpa Operator tanpa Perantara, tanpa bil.

Nombor 24434 dan 28443483 ini memiliki jumlah talian hunting yang tak

terhingga dan dibuka 24 jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun!!!

Sebarkan maklumat ini kepada orang-orang di sekeliling kita. Mana tahu

mungkin mereka sedang memerlukannya

Sabda Rasulullah S.A.W : "Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang

mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa- dosanya walau

sebanyak buih laut"

7 Kalimah ALLAH:

1. Mengucap "Bismillah" pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap "Alhamdulillah" pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap "Astaghfirullah" jika lidah terselip perkataan yang tidak

patut.

4. Mengucap "Insya-Allah" jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap "La haula wala kuwwata illa billah" jika menghadapi

sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucap "inna lillahi wa inna ilaihi rajiun" jika menghadapi dan

menerima musibah.

7. Mengucap "La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah" sepanjang

siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.

Dari tafsir Hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat. ..

mudah- mudahan selalu, walau sambil lalu... mudah-mudahan jadi bisa,

karena sudah biasa.

Amin....

Kasih Sayang Seorang Ibu...(Khas Untuk Hari Ibu)

Tersentuhnya baca artikel nih..... Just to share with all of you, hari
Ahad lepas, saya pergi ke majlis ilmu yg disampaikan oleh Ustaz Zahazan
Mohamed (Ustaz yang selalu bagi tafsir Al Quran setiap hari Isnin -
Jumaat di radio IKIM). Ustaz Zahazan bagi tau, ada tiga benda yang kita
pandang akan mendapat pahala. Yang pertama, wajah ibubapa kita, yang
kedua, Ka'abah dan yang ketiga, orang2 yg mua'lim.

Subhanallah! senangnya nak dapat pahala dengan hanya memandang wajah mak
bapak kita. Selagi ada kesempatan, selagi ada hayat ibu bapa kita dan
selagi kita masih bernafas lagi, pandanglah wajah mak ayah kita. Itulah
wajah2 yang mengasihi kita seikhlas, sepenuh hati dan dengan penuh
kasih sayang tanpa mengharap apa-apa balasan.

Aku dengan Mak tidak rapat. Mungkin sebab semasa aku kecil aku ni
tomboy, tak reti meleseh dan aku suka membawa diri. I was a middle child
and often found refuge in books ? if I wasn't up the tree or down in the
drain.

Aku tidak pernah ingat if aku pernah merajuk atau kecil hati semasa
kecil. Mak, was from the old school, kalau aku nakal atau menggelenyor(
satu lagi perkataan Johor tak reti duduk diam / hyperactive ), zass
akan dicubitnya peha aku.

To show you just how hyperactive I was as a child :-aku pernah patah
kedua-dua tangan aku before the age of six (different arms,different
times) sebab jatuh kerusi dan basikal. Nak jadi orang circus,
agaknya.Jari aku pun pernah tersepit kat pintu kereta, aku pernah
pengsan sebab jatuh basikal semasa konvoi dengan kawan-kawan hingga
dihantar pulang oleh a good Samaritan.

But, bila AKU marah ? aku pancit kereta bapa aku ! THAT I remember, and
I was only five ! Kelam kabut orang tua tu lari ke luar rumah bila dia
dengar bunyi tayar kereta go ssssssss?..but, dia tak marah kat aku. Apa
lagi pukul aku. I was 5, remember? bukannya tahu apa lagi? (hhmmm..
sounds familiar? Macam what my Brood is doing to me. What goes around
COMES
around!)

Walaupun Mak was not demonstrative of her affections, aku tahu dia amat
menyayangi anak-anaknya. Mungkin sebab dia sudah masak dengan perangai
anak-anak dia yang dare devil, dia tidak mudah melatah dan sentiasa
cool.Mungkin aku mewarisi sikap ini dari dia di dalam menghadapi kerenah
anak-anak.

Disebabkan aku tomboy, maka seharusnya lah aku tidak suka
perkara-perkara yang berkaitan dengan kewanitaan seperti memasak,
menjahit,mekap, fesyen dan sewaktu dengannya. Mak relax jer. Tak de nak
berleter kat aku suruh masuk dapur or pakai pakaian yang feminine.

Namun aku mula belajar memasak bila aku di Form One .itu pun masak
jemput-jemput (cekodok to some of you). Aku bukan belajar dengan Mak
tetapi dari rakan Girl Guides aku. Semasa camping, aku "heran"
kawan-kawan sebaya aku terrer memasak . hatta hanya memasak sardin,
lempeng dan jemput-jemput. Bila aku perhatikan mereka dan di rumah, aku
cuba buat sendiri. Mak hanya bertanya : Ko belajar masak ni kat mana?
Aku dengan bangganya menjawap " kat camping laa. Tulah Mak tak bagi kita
pergi camping, kita belajar macam-macam kat situ "

Mak was a housewife. Dia pandai memasak dan menjahit traits di
mana,alas, tidak dapat diwarisi oleh anak perempuannya. Menjahit, I
mean.Memasak tu, boleh lah setakat nak bagi orang makan.Mak tidak pernah
menyuruh aku masuk dapur. if she needs help, dia akan tanya aku dulu,
"kau tengah buat apa tu?" which, all of the time I was reading.
"Membaca" I would reply, and that was the end of it. Mak tidak akan
menganggu aku bila aku membaca.

Di waktu aku kecil, there were no washing machine , but we had a
washerwoman yang datang tiap-tiap pagi untuk membasuh baju di rumah
kami.When Mak had a baby, my Dad would arrange for a relative to stay
with us to help with housework and cooking. I was too young (in their
eyes) to be burdened with the housework. Aku cuma main dan belajar aje.

I stayed home until Form Five before I left for KL to continue my
studies and subsequently working. Bila my Dad hantar aku ke bas stand
untuk ke KL to start my job, he said, " Bila kau ada masa cuti, balik
jengok Mak.Kalau ada duit lebih, bagi kat Mak sikit. Aku ni tak apa,
tapi Mak tu, kau telefon-telefon lah dia "

When I had my first gaji ,aku bawak Mak shopping. Serupalah macam iklan
BCB tu. " Ambik, ambik SEMUA".Mak tersenyum aje.

In subsequent years, aku akan membelikan Mak handbag, tudung, kain dan
barang-barang yang dia suka. Since I was travelling in my job that
time,aku sentiasa akan belikan souvenirs for her from wherever I went.
Aku tahu Mak bangga dengan pemberian aku sebab aku pernah dengar
Makcik-Makcik kat kampung during kenduri admiring her bag, her tudung
and she proudly announced, " ni anak aku bagi ni ".

Semasa aku bersalinkan Abang , Mak helped care for me and the baby
sampai habis pantang. Aku , habuk pun tak reti jaga budak.

But, umur Mak tak lama.

A few month selepas Abang dilahirkan, Mak was diagnosed with
cancer.Malignant melanoma. Mak was brought to KL for treatment because
the type cancer was rare in
Malaysia .

Four months after Mak was first diagnosed, we were summoned by the
doctor. The prognosis was not good. The cancer has spread to the lungs.

"How long does she has, doctor ? "

"Four months." the good doctor said quietly.

My sister and me were stumped. Both my parents were out in the ward, we
were in one of the rooms.

"Maybe you would like to take her home, because old people would prefer
to die at home. "

DIE ?????

Bila kami keluar dari bilik doctor, my sister went to talk with my
Dad,while I went to see Mak.

"Apa doctor cakap?" Mak tanya.

How, just HOW do you tell your mother that her days are numbered? I was
not the touchy, feely type. I never hugged my mother. Salam and kiss her
hands yes, but never hugged. But, at that moment ? I really, really
wanted to hug her tight and tell her how much I loved her.

But, I didn't. Mak would suspect something amiss if I do that.

"Er, doctor cakap kalau Mak nak balik rumah, boleh."

She was happy. She missed home and all the cucu. Kids were not allowed
in the ward, and all her cucu were under 12 (at that time).

"Bila kena datang sini lagi?" Mak tanya lagi.

"Nanti doctor bagitahu"

We never told her of what the doctor said. We never knew if our Dad ever
did, because we never talked about death. Neither did she.

Four months.

How can you tell your mother how much you love her. How can you SHOW her
what she meant to you in FOUR months.How can you make her happy in the
last four months of her life?The dreaded months passed quickly. Four
months came and she is still alive, albeit weaker and by then, bed
ridden. All my siblings take turns to come and care for her.

Di sinilah aku nampak betapa mulianya seorang ibu yang disayangi dan
disanjung oleh anak-anak. Pepatah mengatakan seorang ibu boleh menjaga
sepuluh anak, but sepuluh anak belum tentu boleh jaga seorang ibu. My
Dad sering mengingatkan, "setitis air mata ibu jatuh kerana hatinya
terguris, boleh mengoncang tiang Arasy "

I felt very blessed that Mak dapat merasai kasih sayang dari kami semua
especially di akhir hayatnya..

The day came two months later.

Mak was having trouble breathing my my Dad call us the children at 5
am.Bapak aku kata Mak nazak.Aku tengok nafas Mak shallow but she was
still conscious. Mak kata, kaki dia sejuk. Aku picit dan gosok kaki Mak.
My sisters duduk di kiri kanan Mak. Everybody is doing something for
Mak.

Bahagianya Mak aku tengok, di saat-saat akhirnya dikelilingi oleh
anak-anak.

Then azan subuh berkumandang. My Dad ajak Mak bersolat subuh. Kami
pakaikan Mak wuduk dan telekung. We watched our parents menunaikan solat
jemaah untuk kali yang terakhir dengan linangan air mata.

Selepas subuh, kami membaca Yaasiin. My Dad suruh Mak ikut dia mengucap
syahadah. As I was seating di tepi kepala Mak, aku pangku Mak dan
bisikkan di telinga Mak, "Mak, ikut saya ye. Ucap syahadah"

Mak ikut.

Aku peluk Mak dan bisikkan " Mak, ampunkan dosa saya dan halalkan air
susu Mak"

Mak menghembuskan nafasnya yang terakhir pada usia 59 tahun dan
dikelilingi suami, sebahagian anak-anak dan cucu-cucu.

I was a young mother when Mak passed away. Abang only a year
old.Walaupun zaman aku berbeza dengan zaman Mak tetapi foundationnya
tetap sama.

Kasih sayang. Keikhlasan. Tanggungjawap.

Tiga factor yang pada aku amat penting di dalam peranan seorang
ibu.Kasih sayang yang tidak berbelah bagi (unconditional love),
keikhlasan hati sebagai ibu terhadap anak-anak dan tanggungjawap yang
diberikan Tuhan kepada amanahnya.

To me these three basic foundation aku
cuba terapkan sebaik mungkin
sambil gunakan ilmu keibubapaan yang aku pelajari dan perhatikan
bersesuaian dengan zaman dan keadaan. Pengalaman aku sebagai anak juga
banyak membantu di dalam peranan aku sebagai ibu. I am not a perfect
person, what more a perfect parent. I have always enjoyed my childhood
and would love my children to have the same happiness as I did.


But, God has His plans for me and my Brood. All the dugaan that He gave
has made us stronger and more appreciative of what we STILL have.EACH
OTHER.

In any relationship, the essence of trust is not in its bind, but in its
bond. So hold the hand of the person whom you love rather than expecting
them to hold yours.

This story has been quote from
Zuraini Ibrahim.

Luasnya Neraka.

Assalamualaikum WBT.

.: Luasnya Neraka :.
Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,


maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'


Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa
aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a.w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat
Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'


Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'
Jawab Jibrail:
'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan


sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'


Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.'

Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang
selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor
ular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta

mengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai
70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat


Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.


Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A,


Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..


SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT KELAK!!!


Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP.


Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'


Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.


Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.


Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka
itu dari kalangan orang yang beriman.


Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '


Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.


Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :
'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'



Wednesday, May 7, 2008

Luruskan Hatiku Agar Lahir Batinku Selari.

Luruskan hatiku Tuhan,
Agar perjalanan hidupku menjadi lurus,
Pimpinlah aku Tuhan agar aku tidak tersesat jalan,
Berilah aku hidayah dan taufik agar ilmu dan
amalku sejalan,
Lahir dan batinku selari tidak membohongi satu sama lain,

Tuhan,aku takut ilmu dan amalan tidak selari,
Seolah2 aku menipu diriku sendiri,
Jadikanlah aku dapat amalkan ilmuku itu lahir dan
batin,
Agar ilmuku tidak jadi bala kepadaku diakhirat
nanti,

Samakanlah lahir dan batinku TUhan,
Baik didalam baik diluar,
Agar baik itu berlaku luar dan dalam,
Agar aku terhindar dari sifat munafik,

Jauhkanlah aku daripada sifat pura2,
Dihadapan orang buat2 baik dibelakang orang bersifat munafik,
Padahal Engkau melihat disebarang tempat lahir dan
batin,
Mengapa pula dibelakang orang,
Seolah2 Engkau tidak nampak.

Kerana itulah aku harap rasakan didalam hatiku
Engkau mengawasi,
Mendengar, melihat, berkuasa dan mengetahui,
Agar aku sentiasa takut dengan Engkau disebarang
keadaan,
Itulah caranya aku membenteng diriku daripada cuai dan lalai.

Tuesday, May 6, 2008

Sayap Cinta.

Kalau cinta itu ada sayapnya...

Terbanglah dan hinggaplah di hati dia

Berbisiklah kepada dia

Yang telah ku berikan hatiku

Berbisiklah tentang rasa ku yang satu

Serulah kepadanya Cinta

Sapalah dia Cinta dengan cinta ku

Dia yang sedang memandang aku dalam

Balam-balam air matanya

Pandanglah kepada dia...

Dan ceritalah Cinta tentang aku

Yang sedang jatuh hati kepadanya

Friday, May 2, 2008

Malam Pertama Ibarat Penjahat dan Penjara.

Sepasang pengantin baru sedang bersiap menikmati malam pertama mereka.Pengantin perempuan berkata, "Bang, saya masih anak dara dan tidak tahuapa-apa tentang seks. Boleh abang menerangkannya lebih dulu sebelum kitamelakukannya?""Seks itu senang je., kita ni macam penjara, yang engkau punya tu selnyadan yang abang punya penjahatnya. Di penjara, penjahat harus dimasukkanke dalam sel," terang pengantin lelaki. Lalu mereka pun mulai bercumbumengarungi lautan asmara .Ketika sudah selesai dan si pengantin lelaki sedang berbaring akanmemejamkan mata, si pengantin perempuan berkata, "Bang, penjahatnyaterlepas."Pengantin lelaki pun mulai lagi memasukkan 'penjahatnya'. Rupanya sipengantin perempuan syok sangat dengan hubungan asmara yang baru pertama iniia rasakan. Setiap kali selesai, ia selalu mengatakan bahwapenjahatnya lepas atau melarikan diri, keluar dari selnya.Setelah banyak kali macam tu, si pengantin lelaki dengan nafastermengah-mengah berkata,"Yang, penjahat yang ini bukannya kena hukuman penjara seumur hidup."

Quote from : miza deraman

Pakcik Kepanasan.

Pakcik kepanasan dalam kapal terbang Ini adalah kisah pertama kali aku naik airplane. Masa tu nak balik dari kl gi a.star.Naik Air Asia jer…Everybody can fly.
Masa mula-mula sampai kat pintu kapal adalah sorang awek cun tegur. Ingatkan nak berkenalan rupa2nya sekali pramugari da.

Pramugari: Boleh saya bantu.Adik kelas apa?
Aku: Kelas…ar…
Pramugari: Kelas ekonomi ker,busines ker?
Aku: Oh…masa dulu2 saya kelas sastera,n ak apply kelas sains tak lepas..

Pramugari tu terus amik tiket aku dan tunjuk kat aku tempat duduk. Ingat nak mengurat tapi tiba2 jer dia buat muka masam.Betui org kata zaman la pompuan semua mata duitan.Mentang2 la aku dulu setakat kelas sastera ja.Tapi x la semua.Mak aku walaupun aku kelas sastera tapi dia tetap masak nasi kat aku tiap2 hari.Kat sebelah tempat duduk aku, adala sorang pakcik yg dalam umur lingkungan 40-an.Aku tak berapa sure umur dia sebab aku tak la minta ic dia masa tu.Dalam 40-an agak2 aku.

Pakcik (aku tak kenal): Adik pertama kali naik kapal terbang?
Aku: oh..ar ya..nape?
Pakcik (yg tetiba buat ramah): Heh..sekali tengok pakcik dah tau..
Aku: heh..bukan tak nak naik tapi hari nie driver masuk hospital.Cirit birit..
Pakcik (yg kena tipu ngan aku): Oh..anak orang kaya nie..

Aku sebenarnya malas nak layan.Itu yg aku merapu.Tak sangka dia percaya pulak.Lurus bendul rupanya.Aku pun buat2 la nak tidur walaupun kapal tak take off lagi.

Aku: Pakcik nanti kalau dah sampai kat a.star tolong tekan loceng kat saya ya?Nanti terlepas pulak..
Pakcik (yg lurus bendul): Oh..ok..ok..no problem..

Ah sudah aku ingat nak buat lawak rupanya tak jadi.Dia percaya kapal nie ada loceng.Pakcik nie kata pernah naik kapal,rasa2nya aku kena tipu nie.

Pakcik (yg tipu aku): Ish..naper panas nie..
Aku: Kapal tak on lagi kut…nanti dia buka la aircond..

Pakcik tetiba bangkit dan tengok tepi tingkap kapal.Dengan tetiba gak dia menjerit panggil pramugari. Juga dengan tetiba pramugari yg sombong tadi datang.

Pramugari: Kenapa encik?Ada masalah?
Pakcik : La..patutlah panas sangat dalam kapal nie…naper lah korang letak kipas kat luar..panas kat dalam nie..

Masa tu gak aku bangkit dan terus minta nak tukar tempat duduk.Dalam hati aku berbisik “oh,rupanya ada lagi orang lebih jahiliah daripada aku..” ...dan itulah kali terakhir aku naik kapal terbang….

Quote from : POT PET

Hikmah melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur...

Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka... ..
Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedangtidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedangtidur.
Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dariseseorang.
Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap punakan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur.
Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampakwajah bengisnya.
Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapabadan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betaparambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulaiterpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untukkesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa sajaasal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.
Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda... . Hmm... kulitnya mulaikeriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itukini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Oranginilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yangpaling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasakasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.
Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya...
Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.
Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapabanyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untukkebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salahfaham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.
Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagimelalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yangkadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan.Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya.Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya akuhari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenatlelah Tak lain adalah KITA... ..
Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja kerasmengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabatyang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.
Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi denganmenatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasaterharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.
Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orangterkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... "