NuffNang

Nuffnang

Translate

Thursday, September 4, 2008

Janganlah Ibadahku Merosakkan Ku.


Tuhan!Janganlah ibadahku merosakkan aku
Begitu juga janganlah kebaikanku,aku derhaka denganMu
Ya..Allah,jadikanlah kekuranganku,menyelamatkan aku
Kelemahanku,aku merendah diri denganMu
Dan itulah yang menjadikan Engkau cintakan aku
Ya..Allah!Jadikanlah seluruh kebaikanku
Untuk keredhaanMu bukan hendakkan syurgaMu
Jadikanlah setiap amal kebajikan yang aku buat
Aku sedih dengan kekurangannya
Janganlah kebaikan itu aku menjadi senang dan tenang
Dan hilang takutku denganMu
Aku berlindung dengan Engkau
Ibadahku menghijab diantara Engkau dan aku
Ia jadi bala bagiku,tanpa aku sedari dan tanpa aku tahu
Tuhan!Janganlah dengan ibadah dan kebaikan aku
Aku jadi berdosa
Tapi jadikanlah keduanya pahala bagiku
Bukan jadi bala kepadaku
Tuhan! Engkau rasakanlah kepadaku
Setiap kali membuat baik aku rasa membuat dosa
Agar aku tidak lagi berbangga dengan kebaikan aku
Bahkan aku lupakan sahaja kebaikanku itu
Seolah2 aku tidak pernah membuat kebaikan itu
Tuhan!Selamatkan aku daripada membuat dosa
Yang memang berdosa
Juga janganlah kebaikanku
Juga jadi dosa dan derhaka.

Hasi nukilan,
Syeikh Imam Ashaari Muhammad at Tamimi.
14.12.2002-2
Selepas zohor.

3 comments:

  1. mudah mudahan bro....tak mau lg dah ladies night...

    ReplyDelete
  2. saya pun ada terbaca tentang doa ini. ni doa ni kan?

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillaah, Amiiinn.

    Saudari-Saudari yang Budiman-Budiwati, di sini pula Doa hamba buat kita semua kaum muslimin-muslimat khususnya & buat umat manusia & jin umumnya.

    http://originaler1982.blogspot.com/2009/03/beramal-jariahsoleh-walau-setelah-kita.html

    Bersama-samalah kita meng'amin'kannya juga, mudah-mudahan berkat lagi termakbul, Insya'ALLAH...

    ReplyDelete

Sebolehnya sila tinggalkan nama anda, sekadar nama samaran pun dah cukup agar orang lain senang menyebut nama anda. Terlalu banyak anynomous (tanpa nama) menyukarkan perbincangan. Sila jaga tatasusila anda semasa memberikan komen. Pihak kami juga tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga kerosakan yang berlaku terhadap penggunaan maklumat di dalam blog ini.