NuffNang

Nuffnang

Translate

Tuesday, May 19, 2015

Kekejaman pengganut buddha di Myanmar. Bagaimana di Malaysia?

Mengapa kita masih membela pengganut buddha keturunan siam di Malaysia? Mengapa kita masih biarkan patung buddha berdiri gah di negara kita terutama sekali di kedah dan kelantan? Kenapa kita hendak berikan kewarganegaraan kepada masyarakat siam buddha di kelantan (pada ketika itu diberikan oleh DS Hishammuddin) mengapa? Mengapa kita hendak berikan keistimewaan dan layanan khas kepada masyarakat siam buddha untuk kemasukan kerja di sektor awam oleh spa? Mungkin dulu kita tidak tahu kejadian pembunuhan beramai2 etnik rohingya islam pada masa itu. Mungkin masa itu ada individu yg berkepentingan mahu berkuasa.

Mungkin masa itu kita lupa. Tapi kini kita sudah tahu....kita sudah nampak. Tapi mengapa kita sibuk-sibuk hal disana sedangkan mereka ada disini? Perlahan-mereka masuk ke negara kita dan meminta-minta benda yang tidak sepatutnya. Meratah setiap keistimewaan orang melayu. Sehinggakan mereka diiktiraf sebagai masyarakat bumiputera oleh PM! Siapa mereka ni? Mereka juga pendatang! Mereka bukannya ada dinegara kita sebelum merdeka. Mereka datang, tinggal dan berkahwin dan berkeluarga dan tiba-tiba mahu diiktiraf sebagai bumiputera? Jika kerana sejarah mereka diiktiraf...iktiraf sahajalah pendatang yang lain terutama seluruh nusantara sebagai bumiputera dan berikan mereka taraf kewarganegaraan kepada mereka berdasarkan sejarah! Kebodohan apakah semua ni?

Mungkin nanti ada suara-suara yang mengatakan, masyarakat buddha siam di malaysia tidak menyokong apa yang berlaku di rohingya, di selatan thailand. Mereka disini baik....bukan ekstrim. Saya boleh jawab, mereka hanya minoriti....sebab itu mereka tidak berani. Kalau mereka sudah ramai....tidakkah mereka juga akan menjadi ganas dan ekstrim? Dahulu ada sebuah kaum di Malaysia yang dahulunya minoriti, apa sudah ramai, mereka mempunyai cita-cita lain iaitu menguasai Malaysia. Tidak gentar saya katakan sekarang mereka sudah berjaya.

Adakah masyarakat siam buddha di Malaysia ini tidak mempunyai cita-cita seperti itu? Mustahil tidak....semua kaum ada cita-cita seperti itu. Tetapi ini Malaysia! Kami punya! Milik Islam! Kalau kami mahu halau kamu dari Malaysia, tiada siapa pun boleh menghalang. Inilah kuasa rakyat.

Sekarang.....lihatlah kekejaman pengganut buddha di Thailand dan Myanmar terhadap orang Islam kita. Adakah kita masih mahu berlembut dengan mereka? Berikan mereka layanan Istimewa sehingga di lantik sebagai Senator di Dewan Negara!? Jangan menang sorak tetapi kampung tergadai. Kita terlalu baik kepada musuh-musuh Islam. Suatu hari nanti...tidak mustahil Islam di Malaysia juga akan mengalami nasib yang sama. 13 Mei dahulu sudah terjadi. Tidak mustahil akan terjadi lagi jika kita orang Islam masih lembut dan bertolak ansur dengan musuh Islam.

Tanyalah kepada masyarakat siam buddha di Malaysia....dimanakah kesetian kamu? Jika kamu ikhlas menentang keganasan tersebut....marahlah kepada pemimpin besar buddha kamu di negara asal kamu. Buktikan! Tunjukkan! Jangan hanya cakap sahaja. Jangan hanya berdiam diri seperti mana paderi kristian di negara ini yang hanya berdiam diri ketika tentera US menyerang dan membunuh lebih 2 juta penduduk Islam. BUKTIKAN! Sudah la cakap bahasa Malaysia pun tidak pandai. Sejarah negara apatah lagi. Apa yang boleh kamu buktikan yang bukan semua pengganut buddha membenci Islam? Jangan biarkan kumpulan ekstrimis Islam muncul lebih banyak.  Musuh tidak hanya muncul secara tiba-tiba. Kita yang mencipta musuh kita sendiri. 

No comments:

Post a Comment

Sebolehnya sila tinggalkan nama anda, sekadar nama samaran pun dah cukup agar orang lain senang menyebut nama anda. Terlalu banyak anynomous (tanpa nama) menyukarkan perbincangan. Sila jaga tatasusila anda semasa memberikan komen. Pihak kami juga tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga kerosakan yang berlaku terhadap penggunaan maklumat di dalam blog ini.